Annlaug Selstø: Vera ein annan stad. Samlaget, Oslo 2018.
Hvem har ikke hatt lyst til å Vera ein annan stad?
Hovedpersonen i denne romanen, Vilde, lander i jungelen et sted i Afrika. Hun er sykepleier og skal jobbe på et senter for underernærte barn.
Hun er spent på hva som møter henne. Store arbeidsoppgaver med mye ansvar, samarbeid med kolleger fra forskjellige land, bo i telt, slanger og andre kryp som dukker opp når hun minst venter det. Hun er avskåret fra omverdenen. Hun har reist fra et brutt kjærlighetsforhold hjemme i Norge.
Det er oppholdet i Afrika romanen handler om. Vilde sine opplevelser, forholdet til menneskene hun møter, de nye omgivelsene, arbeidet, utfordringene på det indre og på det ytre planet. Selv om oppsettet kan virke litt klisjeaktig: «Hvit person drar for å hjelpe Afrika», så handler historien også om afrikanske ressurspersoner som hun lærer mye av. Den handler om Vilde sin usikkerhet som gjest i et fremmed land, samtidig som hun er leder for klinikken med mye ansvar. Om natten er hun redd for slanger, og nattevakten som skal passe på leiren, ligger stadig og sover på vakt. Den handler også om det Vilde har reist fra hjemme i Norge og hvordan hun prøver å bearbeide det, alene, i denne helt nye settingen.
Forfatteren er sykepleier, og har jobbet både i Norge og i Sør-Sudan. Dette er hennes første roman.
Språket er nynorsk. Fortellingen er i jeg-form, med Vilde sitt perspektiv hele veien. Refleksjoner, opplevelser og menneskemøter gjør historien troverdig, og det er tydelig at forfatteren har vært i dette landskapet selv. Det å jobbe i et fremmed land med en annen kultur og natur, gir utfordringer både på det ytre og på det indre planet.
En interessant og velskrevet bok som jeg anbefaler!
Her er et intervju med forfatteren og nærmere omtale av boka:
https://www.vl.no/bøker/ein-heilt-annan-stad-1.1236930