Som hennes dager var, et portrett av Anne Karin Elstad

Jeg har nettopp lest biografien om Anne Karin Elstad: «Som hennes dager var, et portrett av Anne Karin Elstad» av Hilde Hagerup.

3c1a4576-390b-4ab3-b78f-f48761341c03

Anne Karin Elstad ble født på Nordmøre i 1938. Hun jobbet som lærer og og hadde mann og tre barn da hun debuterte som forfatter 38 år gammel, i 1976. Det var vanskelig å finne tid til skrivingen. Folket på Innhaug var hennes debutroman, og i løpet av få år ga hun ut tre bøker til om Innhaugfolket. Denne serien var basert på historien til forfedrene hennes, fra  ca 1810 til 1870. Handlingen er fra gård og bygd på Nordmøre.  Det er også bøkene om Julie som kom ut senere, her er vi på 1900-tallet .

Hilde Hagerup kjente ikke Elstad spesielt godt, men har brukt bøkene hennes, private arkiv og andre kilder for å lage et portrett. Elstad var en dame med meningers mot.  Hun reiste ofte vekk i lange perioder for å skrive. Hun hadde venninner som også var sterke personligheter, de festet og røkte og diskuterte politikk. Hun giftet og skilte seg tre ganger.

Elstad var enormt populær blant sine mange lesere, men kritikerne mente at bøkene var dameromaner, uten nok tyngde. Typisk nok var mange av disse kritikerne menn, og det var vanskelig for kvinnelige forfattere å få gjennomslag. For eksempel i bokklubbene, var det flest kvinnelige lesere, men en veldig overvekt av mannlige forfattere. Som feminist var Elstad opptatt av blant annet dette.

48 år gammel ble Elstad rammet av slag, og etter dette slet hun mye med sykdom. Seks år senere fikk hun enda et slag.

Boken Hilde Hagerup har skrevet står som en oppsummering av Elstad sitt liv og forfatterskap. Det mest interessante er å lese om henne som voksen kvinne, hvordan hun utviklet seg som forfatter og menneske,  kontakten og støtten hun hadde i venninnene sine, og hvilket feministisk perspektiv hun hadde. Hun var aktiv både i styret for Den norske forfatterforening og Norsk forfattersentrum.

Hun ga ut 15 romaner, den siste, «Hjem» ble utgitt i 2006. Elstad døde i 2012, 74 år gammel.

Den siste boken jeg har lest av Elstad er nettopp hennes siste, «Hjem», hvor hun skriver om barndommen og oppveksten sin med familien på gården på nordmøre.  Hun mistet moren i sykdom bare tolv år gammel, og tok et stort ansvar for både lillesøsteren og resten av familien. Dette er en flott og leseverdig selvbiografisk bok om en tøff oppvekst. Jeg følte at jeg ble bedre kjent med Elstad ved å lese denne romanen enn i Hagerups  bok.

Likevel syns jeg «Som dine dager var» gir et utfyllende bilde av forfatteren og at den var interessant å lese. Hagerup forteller tidlig i boken at hun ikke kjente Anne Karine Elstad, men at hun har basert seg på skriftlige kilder, og det merkes gjennom boken.

Litt artig er det at Anne Karin Elstad nominerte Hilde Hagerup til en pris som ung forfatter, jeg husker ikke nå hvilken pris det var.  Så Elstad ville nok vært fornøyd med at Hilde Hagerup har ført i pennen et portrett av henne.

Selv ble jeg inspirert til å lese Innhaugfolket om igjen. Det er mange år siden sist, og etter å ha lest «Som dine dager var» har jeg lyst til å gå inn i Elstad sitt univers på nytt, og kanskje med et nytt perspektiv.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s