Kan julen lære noe av påsken?

Det sies at julen varer helt til påske. Jeg syns heller at  julen burde lære litt av påsken. For de er ganske forskjellige, de to!

Wikipedia, Tomomarusan
Wikipedia, Tomomarusan

Julen er så krevende! Julen  kommer trampende  inn, gjerne allerede i oktober, med krav om sju slag kaker som vi egentlig ikke er så glade i, enorme mengder med reklame over alt,  julegaver for milliarder av kroner, fulle butikker og eviglange handlelister.

Alt skal være så voldsomt i julen, og hvorhen du går i li og fjell  er det snakk om jul, jul, jul, juleforberedelser og julestri.

Påsken derimot,  kommer listende på tå, og gjør ikke så mye av seg.  Ingen påskestri eller krav om baking. Påskestress er ikke et fremmedord engang. I påsken er det opp til oss selv, og folk spør ikke så mye om det heller.

Påsken forlanger ikke mye. Langfri og dager uten planer er helt greit. Man kan reise på ferie, pusse opp et rom, eller lese en krim. Påsken har ikke så store forventninger til hverken mat eller klær. Bortsett fra påskeegg, selvfølgelig. Gjerne noen appelsiner og et par Kvikk Lunsj, men det går helt fint uten.  Jeg kan faktisk aldri huske at noen har spurt : Hva skal DERE spise på påskeaften?

I påsken har man faktisk tid til å sette seg ned, og reflektere over livets under, enten man gjør det i kirken, i sofaen, eller i naturen. Hvem har vel tid til det i julen?  Da reflekterer man mest over middagsplaner, de siste julegavene og annen logistikk.

Neste gang julen kommer trampende, skal jeg ta den i kragen og be den roe seg kraftig ned. Om nødvendig skal jeg sette meg på den.  Og jeg skal si av all min kraft: Jul, du har kjørt av sporet! Du må gire deg ned, minst fire hakk!  Lær litt av påsken, jul!

God påske til alle, håper det blir en drømmepåske, uansett hva dine drømmer er! 🙂

untitled (Jean-Michel BAUD) / CC BY-NC-SA 3.0

En kommentar om “Kan julen lære noe av påsken?

  1. Ja, det tror jeg julen kan! Vi snakker om dette før påske hvert år. At vi gleder oss til påske. Fordi påsken er så fredfull, uten særlige forventninger og det er lov å roen ned. I tillegg kommer varmen, det er mulig å være masse ute, og vi griller og har det skjønt. Jeg elsker påsken ❤ God påske…. klem fra mette

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s