Julegavedilemma

Kalenderen sier at det er november.  Jeg som trodde det fortsatt var tidlig på høsten!

Med november kommer tanken på jul, juleforberedelser og julegaver. De mest ekstreme melder på facebook at de snart er ferdig med julegavehandelen.  Heldigvis er de i mindretall.

Flickr, Alerai
Flickr, Alerai

Jeg gleder meg til jul. Jeg ser frem til julekos, samling og hyttetur. Men jeg klør meg hvert år kraftig i hodet.

Hva skal vi finne på i julegaver til den ene, og ikke minst til den andre? Vi har ikke så omfattende julegavehandel, det gjelder familien for det meste, og det burde ikke være noe problem å finne på noen få julegaver?

Wikimedia commons, VOA
Wikimedia commons, VOA

Problemet er at de, som vi, kjøper det de trenger etterhvert.  Utfordringen  er å få noe UT av huset, det er faktisk fullt hjemme!

Det er høye krav til den ideelle julegave:

Det bør være noe nyttig som mottakeren får glede av,

som passer spesielt til mottakerens smak eller interesser,

som han/hun ikke viste at han trengte, slik at han ikke har kjøpt det selv allerede.

Ikke så lett!

Mulig at julegavetradisjonen er litt utgått på dato?  Den kommer fra før i verden, da folk ikke hadde så mye, og måtte spare og ønske seg saker og ting i mye større grad. Allikevel er det stas både å få og å gi gaver.

Det er her dilemmaet ligger. Det er kjekt å gi men vanskelig å finne på.

Så nå lurer jeg på om det er andre som opplever dette som  litt problematisk? Og hvordan dere løser det?

Flickr, Tim Ellis
Flickr, Tim Ellis

Kutter dere ut julegavene? Er såpe og rødvin ok å gi til sine nærmeste? Må gaven ha en bestemt økonomisk verdi? Bør den være personlig? Eller er det uansett gøy med noe nytt, så får mottakeren heller kaste noe gammelt?

Hva tenker dere om dette? Innspill tas imot med takk!

5 kommentarer om “Julegavedilemma

 1. Hei! Syns egentlig at det er deilig å bli ferdig med julegaveshoppingen før desember kommer. For da er det så mange andre ting som skal gjøres, som for eksempel julekakebaking, julerengjøring og ikke minst det å bare slappe av og NYTE førjulstiden!

  Blir småstresset av bare tanken på å reise inn til Bergen eller shoppe på et av alle shoppingsentrene vi har ukene før jul! Syns det er kaos der fra før, og verre blir det før jul. Derfor har eg selv funnet ut at det smarte er å bli ferdig med det før desember:)

  Men opplever jo mer nå det at alle har alt det de trenger, og trenger de faktisk noe så går de bare ut å kjøper det selv. Så har blitt veldig vanskelig å kjøpe presanger både til foreldre og besteforeldre, mens det er litt lettere å kjøpe til søsken/svoger&svigerinne siden de trenger ting til hus! Måten det blir gjort på hos meg nå er;
  – Til besteforeldre: Kurv med god mat, kaffe, vin, hjemmelaget konfekt.
  – Til foreldre: Vin, «gavekort på middager» til sommerferie, hjemmelaget konfekt.

 2. Hei du. Som deg synes jeg det er vanskelig å kjøpe de rette gavene til folk. Men jeg er veldig for en flaske vin, gode såper fra Bodyshop, gavekort på kjøpesenter, hjemmelaget pesto, en god eller nyttig bok. Det går jo an å kombinere en flaske vin og en god bok? Kommer an på hvem det er til, prisklasse osv. Ikke lett det her? Og du….-jeg har ikke startet på julegavene. Liker å handle i desember for slik å få den rette julestemningen. Lykke til…… 🙂

  1. Du har jo et utrolig godt julegavetips på bloggen din Mette! Hjemmeheklerier må jo være veldig stas å få! Noe som kan spises, drikkes eller brukes opp er jo også veldig greit. Takk for gode tips! Godt at vi er flere som ikke har startet enda. Det er god tid enda, er det ikke?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s